Begeleiding ouders van een hoogbegaafd kind

Als ouder van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind heb je het vaak bepaald niet gemakkelijk. Elk kind heeft natuurlijk zijn gebruiksaanwijzing, maar dit kind heeft er een in geheimtaal, zo lijkt het soms.

  • Je kind denkt op een andere manier en legt bijzondere en soms op het oog bizarre verbanden.
  • Hij denkt na over zingevingsvraagstukken, waar zijn leeftijdsgenootjes nog helemaal niet mee bezig zijn en lijkt daarmee járen ouder dan zijn leeftijd.
  • Hij heeft behoefte aan veel prikkels, hetzij op leergebied (eindeloze vragen stellen en over een bepaald onderwerp alles willen weten), hetzij fysiek (geen seconde stilzitten).
  • Leuk, al die prikkels die hij almaar zoekt, maar hij wordt er doodmoe en/of heel chagrijnig van: overprikkeld dus. Heeft dan tijd nodig om tot rust te komen, of moet ontladen en dan is zijn broertje/zusje/jij de pineut.
  • Tegelijkertijd lijkt je kind soms jonger dan zijn leeftijd, want hij huilt om niets of heeft veel behoefte aan even knuffelen/veiligheid. Je kind kan inflexibel zijn: als het anders gaat dan afgesproken hoor je al snel: “Dat is niet eerlijk!” Of: “Ik móet helemaal niks!”
  • Je verzandt in eindeloze discussies, waarbij je kind al jong beter kan argumenteren dan jij en geen ‘nee’ accepteert.
  • En dan is er nog de intensiteit, de gevoeligheid (óvergevoeligheid, zegt de omgeving dan). Verdrietig is dieptriest, boos is ontploffend. Alle emoties worden opgepikt, en niet gefilterd, dus je kind is doodmoe en/of overprikkeld.

Ervaringen

Wij hebben voor Sherpa gekozen, omdat onze dochter en ook wijzelf ons hier (pas) goed begrepen voelen. Prima begeleiding/(spel)therapie en ook laagdrempelig. IQ test wordt op een leuke manier afgenomen en hiervan wordt een uitmuntende verslag gemaakt, waar ook school echt heel veel aan heeft. Aanrader zijn ook de oudertraining en de kidstraining Laat JeZelf Zien.

Annelie heeft de kracht om kinderen te bereiken en zich veilig te laten voelen. Ze heeft een realistisch beeld van een kind en zijn mogelijkheden, maar ziet ook wat er nog niet mogelijk is en kan dit benoemen. Ze kan een kind zelf zijn weg laten vinden en past haar begeleiding aan bij wat er op dat moment nodig is.

Wij als ouders hebben al veel geleerd van de kennis die Annelie in huis heeft over hoogbegaafdheid.

Bestel jouw kwartet

Bestel kwartet

Kwartetspel voor en over hoogsensitieve, gevoelige, overexcitabele kinderen (van 0-100 jaar)