, ,

Schaap valt in slaap, gelukkig is er Aap! – Over boosheid

Justin is 7 jaar en is boos. Heel boos, vaak boos, erg boos, steeds bozer. Hoe zijn regisseurs, Schaap en Aap, hem hielpen met zijn boosheid om te gaan…

Hoogbegaafd

Justin verveelt zich op school; de lessen zijn saai, lezen kan hij alláng en de juf doet ein-de-loos lang over de instructie. Bovendien moet hij veel te veel rijtjes sommen herhalen, en dat is stom.
Justin blijkt hoogbegaafd. Dan zijn herhaling en lange instructie en b-oo-m niet te doen voor zijn hersenpan.

Dus wordt Justin boos. Niet op school, want dat durft hij niet, uit angst voor een boze juf en dan pakt ze misschien voor straf wel zijn leuke extra werkjes af. Wel thuis, want als hij moe uit school komt en hij moet meteen van alles – tafel dekken en zijn schoenen uit en zijn handen wassen en hij mag ook al niet op de i-Pad – ja, dán barst de bom.

Boze gevoelens en waarom die er zijn

We gaan samen een knuffel zoeken voor ‘boos’. Draak natuurlijk! Justin pakt ook knuffels voor andere emoties: Konijn voor verdrietig, Pauw voor vrolijk, Duif voor vrede en natuurlijk de Wijze Uil voor rustig. Maar Draak is de baas, en dat is heel vervelend, want die gaat gewoon met zijn lange lijf en vuurspuwende bek vóór de anderen staan!
Dus introduceren we de regisseur: Schaap. Die mag de regie overnemen: die mag gaan bepalen welk dier op de voorgrond mag. Draak vindt dat wel moeilijk, maar wanneer Justin hem uitlegt dat hij wél blij is geweest met de hulp van Draak – die laat immers heel goed merken wanneer Justin het niet naar zijn zin heeft.  Justin wil vanaf nu graag dat de regisseur bepaalt wie van de knuffels het beste kan helpen. Dat snapt Draak. Hij wacht steeds vaker tot hij geroepen wordt door de regisseur. De andere knuffels vinden dat fijn, want zij mogen steeds vaker naar voren stappen! Justin, en zijn ouders, vertellen dat hij steeds minder vaak en minder lang heel boos is. Fijn!

Boos op school

Dan komt er een telefoontje van Justin’s moeder: school heeft gemeld dat Justin de laatste tijd heel vaak boos is op school. Vreemd, want dat was eerder nooit zo. Justin vertelt dat het klopt: de regisseur valt op school namelijk steeds in slaap, omdat het zoooo saai is. Thuis is de regisseur wel wakker, dus komt Draak nu op school weer uit zijn hok.
Aha. Tuurlijk. Logisch. Geef Draak eens ongelijk: hij protesteert tegen saai.

Regisseurs

Maar gelukkig, zo vertel ik aan Justin, heeft elke regisseur een assistent, die aan het werk is wanneer de regisseur een dutje moet doen. Dat is Aap.
In een gesprek met ouders en de juf van Justin bespreken we op welke manier school de werkdag interessanter kan maken voor de hersenpan van Justin.

Een paar weken later komt het bericht dat de boze buien op school sterk zijn afgenomen. Justin heeft met Aap dus een goeie assistent-regisseur aangesteld!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *