Voor welke kinderen? En voor welke ouders?

Sherpa is er voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van ongeveer 4-18 jaar. Je kind hoeft niet ‘gek’ te zijn, of ‘een enorm probleem’ te hebben om bij Sherpa terecht te kunnen.

Soms zijn er problemen, klachten, gedragingen die al langer voortsudderen en langzaamaan steeds erger worden, die steeds meer je kind en soms zelfs je hele gezin gaan beheersen. Dat zie je eerst een tijdlang niet, want je zit er middenin. Vervolgens denk je: het gaat straks vast beter (dat doet het dan ook prompt – voor eventjes). En opeens is de maat vol en moet er iets gebeuren.
Of: in één keer lijkt er een probleem, een klacht te ontstaan. En de paniek of de onmacht slaat toe. Of je voelt je niet in staat om je kind te helpen. Of je kind wil nu net van jóu geen hulp accepteren.
In deze gevallen in het zinvol om contact op te nemen. Dan kunnen we bespreken wat er nodig is, en of dat bij Sherpa te halen valt. Je kind kan begeleiding krijgen, jij als ouder ook.

Hieronder volgt een korte opsomming van de klachten waarmee kinderen zoal binnenkomen. Vaak is het een combinatie van verschillende dingen. Herken je je kind hier in, of denk je als kind/jongere:”Hee, dat heb ik ook!”, dan kan Sherpa een plek zijn waar je er iets aan kunt doen.

 • Emotionele problemen
  Zoals angsten, weinig zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld, trauma, rouw, piekeren, depressieve klachten, genderdysforie.
 • Lichamelijke en psychosomatische klachten
  Lichamelijke klachten waarbij geen medische oorzaak gevonden is. Bijv. buik- of hoofdpijn.
 • Aangeleerde probleemgewoonten
  Zoals duimzuigen, nagelbijten, tics etc.
 • Gedragsproblemen
  Zoals problemen rond boosheid, verdriet of angst, zich uitend in woedeaanvallen, somberheid, geen contact willen of juist overmatig om aandacht vragen (bij leeftijdsgenootjes of juist bij volwassenen), pesten of gepest worden, intense verlegenheid.