Thema-avonden HB-Hoera!? – Weten en Delen

Sherpa heeft in het schooljaar 2019/2020 een reeks thema-avonden in het leven geroepen rond verschillende hoogbegaafdheid-gerelateerde onderwerpen, waarvan we merken dat er veel vragen over zijn. Die vragen kunnen we natuurlijk met iedereen individueel bespreken, maar je komt niet altijd als cliënt naar de praktijk, want je hebt met je kind of leerling niet zozeer een probleem, maar alleen een interesse, een vraag, een nieuwsgierigheid.

Behalve dat je behoefte hebt aan informatie, kennis, weten, vind je het ook prettig om van anderen te horen waar zij tegenaan lopen, hoe ze omgaan met hun intense, mooie, ingewikkelde kind. Om best practices te horen. En valkuilen, waar anderen al in geduikeld zijn en jij gelukkig nog niet. Of wel, en hoe klauter je daar dan weer uit?

Daarom deze reeks; in principe elke 1maandag van de maand.

Per avond staat één onderwerp centraal. We verzorgen een inleiding, waarin achtergronden en theorie aan bod komen. Je gaat zelf, met elkaar, aan de slag met het thema van de avond. En natuurlijk is er ruimte voor uitwisseling met andere deelnemers.

Er zijn minimaal 6, maximaal 15 deelnemers, zodat er veel ruimte is voor persoonlijke inbreng. Hoogbegaafdheid is een heel persoonlijk, soms kwetsbaar onderwerp; daar houden we rekening mee.

3 juni 2019
Wat is hoogbegaafdheid? Moet je het ‘zeker’ weten?

Weet je eigenlijk nog niet heel veel over wat hoogbegaafdheid zoal inhoudt? Heb je het beeld van de nerd-met-brilletje, maar voldoet jouw kind/jouw leerling daar in het geheel niet aan? Of juist helemaal wél?
We verkennen (kort) de modellen en de theorie: kloppen die met wat je ervaart als ouder, als leerkracht? Waar zit bij dit kind de angel (of de uitdaging, dat is maar net hoe je ernaar kijkt)? Is testen zinvol? Moet je eigenlijk bewijs hebben voor je een kind hoogbegaafd kunt noemen?

1 juli 2019
Prikkelgevoeligheid

Hoogbegaafden hebben een intense beleving. Van (bijna) alles. Dat geldt voor schoolse (denk)zaken: ze hebben uitdaging nodig om hun hersens aan te krijgen. Dat geldt voor emoties: boos is heel boos, tegelijk voelen ze hoe jij je voelt. Dat geldt vaak voor zintuigen: last van geluid, geur, of andere ‘overgevoeligheden’. Hoe werkt dit, en hoe ga je ermee om? Thuis, in de klas?

11 november 2019
Opvoeden is (g)een eitje

Een hoogbegaafd kind opvoeden is een uitdaging, vaak meer dan bij een ‘gemiddeld’ kind het geval is. Hoogsensitiviteit, rechtvaardigheidsgevoel, kritische houding – allemaal zaken die maken dat je als ouders soms op je tenen loopt. Of het gewoonweg niet meer weet. Wat speelt er mee, en hoe kan je het toch leuk houden thuis?

2 december 2019
Mindset/onderpresteren VOL

Je mindset bepaalt de manier waarop je omgaat met succes en falen. Veel begaafde kinderen (en volwassenen!) vinden falen verschrikkelijk. Vinden proberen al verschrikkelijk. Vinden dénken aan een uitdaging al verschrikkelijk. Omdat hun lat hoog ligt, soms zó hoog dat ze maar niet eens beginnen want dan is de kans op mislukken enorm. Hoe kan je je kind of leerling in je klas helpen uit dit patroon te stappen?

6 januari 2020
Begaafdheidsonderzoek

Er komen regelmatig vragen van ouders, (plusklas)leerkrachten, IB-ers en andere onderwijsprofessionals, van HB-coaches, van orthopedagogen en psychologen over begaafdheidsonderzoek.
Wat test je nou eigenlijk?
Meet zo’n test wel wat je wilt weten?
Hoe interpreteer je de uitslagen?
Wat kan ik ermee, als ouder of in mijn klas/praktijk/dagelijkse omgang met dit kind?
Je krijgt antwoord op deze, en andere, vragen.

3 februari 2020
Dubbel Bijzonder (Geannuleerd)

Dubbel bijzonder, oftewel Twice Exceptional, oftewel 2E, oftewel dubbeldiagnose (wat een raar woord is, want HB is geen diagnose). Kinderen die, naast dat ze hoogbegaafd zijn, ook ‘iets anders’ hebben. ADHD, een autismespectrumstoornis, dyslexie, bijvoorbeeld. Hoe weet je nu wat wat is? Wanneer komt gedrag voort uit het een of het ander? Het is lang niet altijd duidelijk aan te geven. Verwacht op deze avond dus niet een keurig rijtje ‘wel’ en ‘niet’. Wat je wel kunt verwachten is meer zicht op wat waar vandaan kán komen. Dat komt neer op: kijk naar gedrag met een HB bril op, met een ASS bril, etc.

2 maart 2020
Ontwikkelingsvoorsprong

Jonge kinderen kunnen niet hoogbegaafd zijn, wordt wel gezegd. Een lastige kwestie. Want ja – soms is er sprake van ‘de wet van de remmende voorsprong’: een voorsprong die in de loop van de jaren oplost in ‘gemiddeld’. Maar soms ook zie je aan je peuter al gedrag dat je verbaast. Zie je je baby dingen doen die volgens het Van Wiechenschema op het consultatiebureau echt niet kunnen. En toch doet ‘ie het.
We gaan vanavond kijken naar dergelijke kenmerken. Wat zie je, wat voel je? Heb je een blinde vlek, of ben je juist hyperalert? Moet je je kinderen vergelijken of juist niet?

23 maart, 27 maart, 2 april 2020
HB Hoera in Coronatijden – Online!

Ik merk de laatste dagen, sinds de scholen gesloten zijn, dat ouders veelal nogal moeten wennen aan het feit dat ze met het hele gezin de hele dag thuis zijn. Al dan niet werkend. De ene ouder wordt leerkracht, de andere ouder moet op de slaapkamer een werkplek voor zichzelf inrichten. Je kinderen missen hun vriendjes. Moeten opeens naar papa of mama luisteren mbt schoolzaken. Ouders zien de frustraties oplopen. Want, net als op school, lukt iets niet. Verveelt je kind zich. Is ‘ie afgeleid. Is doorzetten een drama. Nog even los van dat stomme broertje/vervelende zusje….
Of: die hele schooltoestand is niet relevant, want de diepe levensvragen en angsten komen boven. Ga jij dood, mama? Waarom mag ik niet naar oma? Hoe moet het nu met de wereld? Is dit een straf of gewoon pech? Al deze vragen  heb ik langs horen komen de afgelopen dagen.

Nu had ik onlangs een online video-bel-overleg met een paar collega’s. Zorgen bespreken, plannen maken, elkaar een hart onder de riem steken en good practices uitwisselen. En ik dacht: het zou best zo kunnen zijn dat ik niet de enige op de wereld ben die dat prettig vindt, die zich daardoor gesterkt voelt. Dus is in mijn hoofd het idee geboren:

HB Hoera in Coronatijden – Online!

Ik organiseer online, via videobellen in Microsoft Teams, een aantal bijeenkomsten.  Ik zal wat gespreksideeen lanceren, een korte inleiding geven, waarna jullie met elkaar in gesprek gaan. Dat kan heel goed in groepjes van 4-6 deelnemers (althans: 4-6 schermen; als jij en je partner samen willen deelnemen, tellen jullie even als één). Je kunt bij aanmelding aangeven wat je vraag is, waar je tegenaan loopt over wilt sparren met anderen. Ik zal in mijn inleiding mijn best doen om die onderwerpen aan bod te laten komen.
Het is een experiment. Dat vindt míjn brein in elk geval leuk om uit te proberen. Of het een succes wordt hangt vooral van jullie af! Enneh… die koffie en thee moet je helaas zelf regelen en we houden geen collectieve plaspauze….

De kosten zijn €15,00 per ‘scherm’ (dus zowel als je in je eentje komt als wanneer je met z’n tweeën bent), behalve wanneer je op dit moment bij Sherpa in behandeling bent vanuit gemeentelijke vergoeding, dan valt het daar onder.
We gaan door vanaf 3 ‘schermen’.
Let op! Afwijkende tijden en aanmeldingsprocedure van de reguliere HB Hoera-bijeenkomsten.
Er staan nu 3 bijeenkomsten gepland, van elk een uur (ongeveer, er is wat uitloop mogelijk).
1. Maandag 23 maart 19.30-20.30
2. Vrijdag 27 maart 10.30-11.30
3. Donderdag 2 april 15.00-16.00

Aanmelden?

HB Hoera in Coronatijden - online

6 april 2020
Asynchrone ontwikkeling (waarschijnlijk online)

Een hoogbegaafd kind ontwikkelt zich niet volgens het boekje. Welk kind wel, overigens? Maar bij een HBer zijn de verschillen tussen de verschillende ontwikkelingsgebieden vaak groter. Cognitief/op leergebied loopt het kind soms jaren voor. Emotioneel lijkt het juist achter te lopen op leeftijdsgenootjes. Over hoe het met de sociale ontwikkeling is zijn ouders en school het lang niet altijd eens. Hoe zit dat nou, met die asynchrone ontwikkeling? Je hoort er meer over. Van mij, en ongetwijfeld ook van elkaar.

18 mei 2020
HB kinderen en school

‘School is saaaaai!’ ‘De juf doet niet eerlijk!’ En: ‘Uw kind vraagt veel aandacht’. ‘Wat is je kind brutaal’. ‘Zo wil ik er wel 30 in de klas; nee hoor, ik zie geen slim kind’.  Dat zijn zomaar wat uitspraken die regelmatig langs kunnen komen als het gaat over school.  We bespreken waar je kind of je leerling behoefte aan kan hebben op school, waar voor school de moeilijkheden zitten en hoe je daarin gezamenlijk – ouders, school én kind – je weg kunt gaan vinden.

Bestel jouw kwartet

Bestel kwartet

Kwartetspel voor en over hoogsensitieve, gevoelige, overexcitabele kinderen (van 0-100 jaar)