Groepstraject Laat JeZelf Zien  – voor pubers

Veel hoogbegaafde jongeren leven intenser dan niet-hoogbegaafden. Ze denken harder, voelen dieper en hun lijf reageert sterker op prikkels. Fysieke prikkels, emotionele, geluid, smaak, de verandering van zomer- naar wintertijd – je ziet het op allerlei gebieden. Zeker in de puberteit, een periode die gekenmerkt wordt door fysieke, hormonale en sociale veranderingen, kunnen deze zaken als intenser en belastender worden ervaren.
Dat maakt dat het soms moeilijk is om aansluiting te vinden bij klasgenoten. Want die kunnen denken: ‘Doe niet zo moeilijk’. Of: ‘Waarom huil je nou? Wat kinderachtig!’ Of: ‘Wat word jij snel boos!’.  Of:  ‘Jij bent echt met heel andere dingen in je hoofd bezig dan wij!’

Trouwens, die klasgenoten zijn niet zelden een stuk ouder dan jij: wanneer je op de basisschool bent versneld, merk je de impact daarvan vaak pas vanaf de 2e klas middelbare school. Je bent jonger, kleiner, ontwikkelt later dan zij puberteitsverschijnselen. Maar je hebt wel een scherp inzicht, soms een grote mond (‘voor zo’n kleintje’). Je leert heel goed en wordt als saaie nerd gezien. Of je cijfers kelderen opeens, omdat je nooit hebt hóeven leren – tot nu toe. Het kwam altijd vanzelf binnenwaaien, maar nu moet je woordjes stampen en formules begrijpen. En je hebt geen idee hoe dat moet. Je kan jezelf niet aan het werk krijgen. Je stelt eindeloos uit.
Dus is je motivatie foetsie. Je concentratie ook. School is achterlijk. En oneerlijk. En de docenten straffen maar raak. Je past niet in het schoolsysteem. Je past niet in de groep.
Of je vindt jezelf heel stom. Je bent een soort fraudeur en hoort niet thuis in deze klas, op dit niveau.

Je ouders willen je helpen, wat ze doen door eindeloos over huiswerk te zeuren. Of dat je eens iets met vrienden moet gaan doen. Of dat je moet douchen/je sokken in de was doen/tafel dekken. Je hebt wel andere zorgen aan je hoofd.  Je hoofd zit vol, dat kan er niet meer bij.

Deze groep jongeren heeft ook vaak een groot gevoel van rechtvaardigheid en een hoge mate van empathie. Je weet hoe anderen zich voelen. Zomaar, vanzelf. Je begrijpt alles en iedereen, behalve jezelf. Herken je dat misschien? Tot het moment waarop de ‘emotiemeter’ te ver uitslaat, dan klap je dicht. Dan word je ontoegankelijk, of reageer je (te) scherp. Of je trekt je maar in jezelf terug, wat de ander dan niet begrijpt. Waarmee je afstand creeërt; iets dat je juist níet wil, want je wilt graag vrienden, verbinding, gezelligheid, met leeftijdgenoten omgaan.

En die verbinding, dat is nu net iets dat deze groep jongeren niet zo snel ervaart in zijn omgeving. Dit gegeven kan problemen opleveren: een gevoel van anders zijn, erbuiten staan, eenzaamheid, van licht somber tot echt depressief voelen. Of gedragsproblemen als boosheid, zich terugtrekken, geen motivatie of slechte concentratie.

Bij Laat JeZelf Zien is die verbinding er wél! Je komt 8x bij elkaar in een groep met jongeren die zich allemaal herkennen in (een deel) van wat hierboven staat beschreven. Die allemaal (hoog)begaafd zijn – dat scheelt, want dan hoef je dat brein van jou niet op half tempo te laten draaien.

Samen aan de slag

In onze groepsbijeenkomsten gaan we hiermee aan de slag: waar pas je je aan aan ‘de ander’ zonder jezelf kwijt te raken? Wat kan jij doen om je goed te blijven voelen? Hoe bewaak je je grenzen, blijf je trouw aan wie jij bent, en houd je toch aansluiting met klasgenoten, vrienden? Hoe pas je in (of niet)?
Hoe werkt dat eigenlijk bij jou, al dat intense, gevoelige gedoe? Hoe zit jij in elkaar?
Dat pakken we aan door je informatie te geven, soms filmpjes te kijken, soms creatieve opdrachten te doen, spelletjes te doen, lekker bewegen en natuurlijk ook met elkaar ervaringen en tips te bespreken.
Een deel van elke bijeenkomst bestaat uit een vooraf bedacht programma: elke keer een onderwerp dat we gezamenlijk bespreken/doen/bekijken. De rest van de tijd is bedoeld om gewoon gezellig te chillen met elkaar. Samen gamen, kletsen, een spelletje doen. En misschien vind je Gravitrax of Kapla of iets knutselen ook  leuk – allemaal prima!

We zullen op 8 dinsdagavonden bij elkaar komen, in een groep van 4-8 jongeren.  We willen er geen zware, serieuze toestand van maken hoor: er mag vooral veel gelachen worden!

Bestel jouw kwartet

Bestel jouw kwartet

Kwartetspel voor en over hoogsensitieve, gevoelige, overexcitabele kinderen (van 0-100 jaar)