Wat gaan we doen?

Als je bij mij wordt aangemeld, dus als je ouders het goed voor je vinden om bij mij te komen, is het natuurlijk belangrijk dat jij dat zelf ook wilt. Dus ik vraag altijd aan je ouders hoe jij erover denkt om bij mij te komen.

Ik praat eerst met je ouders, omdat zij jou beter kennen dan wie dan ook. Zij vertellen mij van alles over jou, vanaf je geboorte tot nu: over school, vriendjes, je gezin, hoe jij bent. Ook vertellen ze mij wat zij vinden dat het probleem is.

Daarna ga ik vijf keer (zo’n beetje elke week drie kwartier) met jou spelen in de speelkamer. De eerste keer mogen je ouders er even bij blijven, als jij dat fijn vindt. Daarna zijn wij met z’n tweetjes.

Mijn praktijk staat vol met speelgoed: kijk maar naar de foto’s op deze site! Er zijn verkleedkleren en knuffels en een boksbal en een poppenhuis en auto’s en lego en Playmobil en teken- en knutselspullen en zwaarden en spelletjes en een zitzak met veel kussens.

Ervaringen

Het was heel leuk bij Annelie, daar voel ik me fijn. Ik mag daar spelen en gek doen.

Sommige kinderen vinden het fijn om zelf veel te vertellen, anderen spelen liever. Dan kan allebei. Soms vertel ik verhalen, of doe oefeningen waar je lekker ontspannen van kunt worden. Je bepaalt zelf wat wij gaan doen en hoe we het doen. Misschien wil je zelf wel iets meenemen om mee te spelen, dat kan. Of wil je helemaal niet met al dat speelgoed bezig, maar wil je gewoon een beetje rondhangen. Dat kan ook. In de praktijk bestaat geen goed of fout; er zijn bijna geen regels. Het belangrijkste is, dat jij kan laten zien hoe jij je voelt en hoe je je wilt voelen.

Ik stel jou soms vragen en dan praten we wat, om zo goed mogelijk te begrijpen waar jij last van hebt. Dan ga je bedenken wat je eraan kunt doen en wat je eventueel wilt veranderen. Ik help je daarbij. Eigenlijk leer je jezelf dus beter kennen en zo jezelf helpen om beter om te gaan met je probleem. Jij wordt weer de baas over jezelf en over het vervelende gevoel!

Na elke vijf keer praat ik weer met je ouders. Ik spreek met jou af wat ik tegen ze ga zeggen. Als jij en je ouders vinden dat het weer goed met je gaat, is de therapie niet meer nodig en nemen we afscheid van elkaar.